Wie is Don Bosco?

Op 16 augustus 1815 wordt Giovanni Bosco geboren in een arm boerengezin in Becchi, in Piëmonte aan de voet van de Alpen in Noord-Italië.

Als Giovanni 2 jaar oud is, sterft zijn vader.

Zijn moeder, Margaretha, blijft achter met 3 kinderen: haar stiefzoon Antonio, Giuseppe en Giovanni.

Ze is een sterke vrouw en levert een harde strijd om haar kinderen zelf op te voeden.

Op 9-jarige leeftijd heeft Giovanni een droom, die aan de basis ligt van zijn roeping.

Hij wil studeren en priester worden.

Met een ongelooflijke wilskracht en de steun van mensen die in hem geloven, begint hij aan zijn priesterstudies. In 1841 wordt Giovanni in Turijn tot priester gewijd. Van dan af zal hij als ‘Don Bosco’ door het leven gaan.

Het woelige Italië wordt getroffen door zware sociale, economische en politieke problemen.

Don Bosco ziet er veel arme jongens die uit de kleine dorpen gevlucht zijn naar de grootstad om er werk te zoeken. Don Bosco zoekt hen op, spreekt hen aan; hij is met hen begaan.

Met de talenten die hij in zijn jeugdjaren ontwikkelde, start hij zijn ‘oratorio’ waar de jongens thuis komen, waar ze spelen en studeren, waar ze catechese krijgen.

Het geluk van de jongere vormt de rode draad en de drijfveer van zijn bestaan.

De groep groeit, en om al de initiatieven te dragen heeft Don Bosco mensen nodig die zijn droom delen. Gaandeweg vindt hij vaste medewerkers. In 1859 sticht hij een congregatie die hij naar Franciscus van Sales, salesianen, noemt.

In 1872 ligt hij samen met Maria Mazzarello aan de basis van het Instituut van de Zusters van Don Bosco. Hij wil immers dat er ook voor de noden van de meisjes gezorgd wordt.

Don Bosco’s blik reikt nog verder, hij zendt salesianen en zusters naar Zuid-Amerika om ook daar voor de jongeren te werken.

Don Bosco was een missionair man met een groot hart voor jongeren, vooral voor hen die het moeilijk hadden.

Hij sterft te Turijn op 31 januari 1888.

In 1934 wordt hij door de Kerk heilig verklaard.

Overal ter wereld vind je scholen, jeugdwerken, jongerentehuizen en speelpleinen die de pedagogie van Don Bosco en Maria Mazzarello willen doorleven en doorgeven.